Oslovili sme spoločnosť s najkvalitnejším sortimentom v odbore od roku 2009, pripravili jednoduché a rýchle cestoviny. Italgusto neustále vyhľadáva tých najlepších výrobcov v Taliansku – ich značkou je vysoká kvalita surovín, dôraz kladú aj na pôvod a zloženie výrobkov.

Cestoviny na „taliansky” spôsob? Prečo nie. Predražené? Už vôbec nie. Chutné? Samozrejme!

To si zrejme hovoria v úspešnej slovenskej firme, ktorá je u nás na trhu už dekádu. A teší sa veľkému záujmu, o čom svedčí rastúci dopyt po ich tovare i čoraz intenzívnejší dotyk so zákazníkom v podobe dvoch (len nedávno) otvorených prevádzok pizzerie.

O tom, že sa na pohľad zložité a cenovo nedostupné talianske recepty dajú pripraviť rýchlo a chutne, sme sa presvedčili aj my sami v redakcii. Výborný obed sme si pripravili v priebehu 20 minút.

Talianska kuchyňa nás oslovila jednoduchosťou, ale zároveň aj všestrannosťou. Taliani používajú základné a kvalitné suroviny, ktoré dokážu všestranne kombinovať. Veľký dôraz kladú na zdravé vyvážené stravovanie. A ešte veľká výhoda – ich kuchyňa je ľahká a rýchla na prípravu, Taliani nekombinujú veľa surovín,” hovorí Attila Jánosdeák, vedúci spoločnosti Italgusto.

Zdroj: Italgusto.sk

Špaldové penne s paradajkovou omáčkou a zrejúcim syrom

Je to naozaj jednoduché a rýchle!

Uvaríme cestoviny Penne Rigate al Farro BIO Špaldové v slanej vode, ktoré sú vyrobené v súlade s tradičnou metódou. Organické Penne spĺňajú nové požiadavky v oblasti potravín a ponúkajú všestrannú, originálnu a chutnú alternatívu. Kvalita a jedinečnosť talianskych cestovín totiž spočíva v ich zložení: sú z čerstvých vajec a z vysoko kvalitnej múky na cestoviny, preto majú tak lahodnú chuť.

Pripravíme si aj Paradajkovú omáčku s bazalkou, ktorú tvoria predovšetkým kvalitné paradajky (85,16 %), olivový olej, cibuľa a bazalka. Omáčku len dostaneme do varu a polejeme ňou cestoviny.

Zdroj: Eva Jonisová

Jedlo (pre celú rodinu!) možno dochutiť podľa vašich predstáv –  olivovým olejom, čerstvou bazalkou a syrom. Odporúčame vynikajúci Grana Padano, 24-mesačný, zrejúci syr. Známy je svojou jemnou chuťou, vhodný je najmä na cestoviny. Vynikajúco sa hodí ako strúhaný na šaláty, je ideálny na častú spotrebu a každodenné varenie. Podáva sa aj k bielemu vínu a k hroznu.

  • Penne Rigate al Farro BIO Špaldové, 500 g
  • 1x Paradajková omáčka s bazalkou, 400 g
  • Grana Padano, 24-mesačný, zrejúci syr
  • soľ
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka

Zdroj: Pavel Bielik

Poznajú ich vo svete

Tovar Italgusto dováža z firiem, ktoré produkujú predovšetkým pre taliansky trh, a samozrejme západnú Európu či USA. Na Slovensku nemali zastúpenie. „Tým pádom sme výhradnými dovozcami. Čiže značky nie sú populárne napr. v našich médiách alebo supermarketoch. Ale v Taliansku a vo svete určite áno,” dodáva Attila Jánosdeák, vedúci spoločnosti.

Medzi nimi napríklad cestoviny Pasta di Camerino, nakladané, zavárané zeleniny Ortoconserviera alebo múku pre profesionálov Polselli.

Ako začali? Dlhé roky pracovali v gastronómii na Slovensku. Potom žili v Taliansku, tam spoznali ich gastronomickú kultúru a pravú chuť. „Po návrate domov na Slovensko nám chýbala talianska kuchyňa, kvalitné suroviny a originálne talianske výrobky. Rozhodli sme sa najprv v malom dovážať potraviny k nám, potom sme založili firmu, ktorá spolupracuje s Talianmi.”

Zdroj: Eva Jonisová

Vlastné pizzerie

Biznis čoskoro napredoval. Najskôr zásobovali reštaurácie a obchody, neustále však rozširovali sortiment aj priestory. Následne otvorili prvú vlastnú reštauráciu – pizzeriu, dnes sú už dve. Aj vďaka tomu získavajú stále viac a viac zákazníkov.

„Máme 2 pizzerie. Jedna je otvorená od roku 2011 v Plešivci: Pizza Piazza Plešivec, druhá od 2018 v Rožňave: ITALGUSTO pizza Rožňava – tu predávame pizzu na kus, máme aj donášku,“ hovorí Jánosdeák a dodáva, že dlho pracovali v gastronómii, a preto mali už potrebné skúsenosti. Podotýka, že veľa nového sa naučili v Taliansku. 

Italgusto ponúka aj školenia. ,,Napríklad keď niekto otvára pizzeriu, reštauráciu a kupuje naše suroviny, akou je aj múka na pizzu. Vtedy ich zaškolíme na výrobu konkrétneho cesta. A to úplne od základov až ku konečnému produktu. Ako sa robia typické, ale na slovensku menej známe, omáčky na cestoviny. Aj to, ako sa robia talianske polievky,” hovorí Jánosdeák a upozorňuje na fakt, že pri školení sa zameriavajú na všestrannosť surovín, ktoré sa dajú využívať na rôzne spôsoby. Samozrejmosťou sú tiež školenia na novinky, keď prídu na trh akou je napriklad kváskové cesto na pizzu.

Otvoriť plánujú ďalšie prevádzky, hlavne vo väčších mestách ako Košice a Bratislava. A chceli by sme osloviť takých ľudí a reštaurácie, ktoré hľadajú kvalitné suroviny, preto sme vytvorili našu stánku www.talianskesuroviny.sk,“ dodáva vedúci spoločnosti na záver.

Zdroj: Eva Jonisová

 

Text je publikovaný v spolupráci s www.talianskesuroviny.sk.